Silahkan berkenalan dengan pasukan Bosch Explorer secara Pribadi.

Bosch Explorer

Apa persamaan antara seorang hippie yang suka berkebun dan membuat roti serta tidak dapat hidup tanpa internet dengan seorang pemilik loji kuasa multimedia dan seorang penjelajah dunia yang mempunyai jaringan luas? Tepat: mereka semua adalah bahagian daripada pasukan Bosch Explorer. Mereka berjaya mengalahkan 50.000 orang pesaing. Di sini mereka berkisah, apa daripada Bosch World Experience 2014 yang paling membuat mereka kagum, teknologi mana yang mereka dapati paling menarik dan apa yang mereka paling suka pada ahli Bosch Explorer lain.

Hong Khai Loh

22, Malaysia

Hong Khai menghibur kelompok selama Bosch World Experience 2014 tidak hanya dengan lompatan spektakulernya dan selera humornya yang tinggi : Ia menunjukkan energi yang luar biasa dan pengetahuan yang sangat besar. Dengan kemampuan 5 bahasa, ia dapat berbicara dengan lancar, sehingga siapapun mudah diajak mengobrol olehnya.

Semasa Bosch World Experience 2014 Hong Khai mengagumkan bukan sahaja oleh lompatan yang menakjubkan dan kerut muka yang pelbagai: beliau dibezakan terutama oleh tenaga yang luar biasa. Kerana beliau boleh bercakap dalam lima bahasa dengan lancar setiap orang mudah berbual dengannya.


Yang paling mengagumkan bagi Hong Khai adalah pengalaman memandu automatik di Palo Alto. Beliau berasa betapa dalam lalu lintas di jalan kita semakin mendekat pada yang disebut teknologi masa depan.

Bagi dirinya, selain orang dan budaya, teknologi juga merupakan salah satu dari tiga hal yang mendasari perjalanan yang istimewa ini. Ia sangat ingin tahu tentang setiap orang yang ia temui selama perjalanan dan dari awal ia kagum betapa harmonisnya beragam budaya yang dibawa oleh para Explorer.

Inilah yang paling menarik bagi Hong Khai selama perjalanan:

Sebelum perjalanan dimulai pun sudah jelas bagi Hong Khai bahwa Bosch World Experience akan mengantarkannya ke petualangan teknologi yang seru. Mahasiswa teknik elektro itu telah membuat pesan video untuk menceritakan proyek Bosch manakah yang paling mengesankan baginya dan kejadian apa lagi yang dianggapnya istimewa selama perjalanan 16 hari keliling dunia itu. Berikut momen-momen paling berkesan selama perjalanan dari sudut pandang pemuda berusia 22 tahun ini.

Mulakan filem
buttons.play_video
buttons.play_video

Best of Hong Khai

Berdansa di restoran dan selalu tertawa: Hong Khai selalu menebar suasana yang menggembirakan. Temukan momen yang paling lucu dan mengesankan dari Explorer kita, Hong Khai.

Mulakan filem

Blog kembara Hong Khai

Sila baca tumblr Hong Khai dan sila lihat apa yang telah dialaminya selama Bosch World Experience 2014.

Tolgay Azman

24, Jerman

Untuk menggambarkan Tolgay dengan sepatah kata: beliau adalah seseorang yang pandai bergaul. Caranya yang simpatik membuat beliau disenangi oleh semua orang. Tidak kira pada perhentian mana Bosch World Experience berada dan dari mana kawan berbualnya datang – setiap orang pasti menyukai beliau. Personaliti beliau yang memikat dicerminkan pula pada destinasi kegemaran beliau dalam Bosch World Experience 2014: di mata beliau Shanghai adalah pengalaman yang hebat. Tempat pertembungan ini menggabungkan segala-galanya dan menawarkan perbauran kebudayaan Timur dan Barat, paduan kaya dan miskin, baharu dan lama. Hanyut di bandar Shanghai membangkitkan perasaan hidup.

Beberapa hal yang akan mempermudah kehidupan kita secara signifikan di masa depan dapat ia ketahui di Bosch Research Center di Palo Alto. Dengan mobil yang dapat berjalan sendiri, ia menjelajahi jalanan di Silicon Valley dan sangat terkesan dengan tingkat pengembangan teknologi ini sekarang.

buttons.play_video

Inilah yang paling menarik bagi Tolgay selama perjalanan:

Dari pertama Tolgay sudah tidak sabar berkunjung ke Shanghai - perpaduan budaya timur dan barat itu benar-benar membuatnya penasaran. Apakah persinggahan itu pada gilirannya memang menjadi acara puncak selama perjalanan untuknya atau masih kalah dibandingkan kejadian lain, dan peristiwa apa lagi yang membuatnya terpesona dapat Anda ketahui dalam pesan video Tolgay mengenai momen-momen yang paling berkesan baginya.

Mulakan filem

Best of Tolgay

Ia memang kehilangan kameranya saat bermain dengan seekor ular, namun tidak pernah kehilangan ketenangannya: Tolgay memiliki karakter yang terbuka, tenang, dan selalu mengucapkan perkataan menarik, benar-benar seorang entertainer. Di sini, saksikan cuplikan terbaik dari Explorer kita, Tolgay.

Mulakan filem
buttons.play_video

Blog kembara Tolgay

Sila baca tumblr Tolgay dan sila lihat apa yang telah dialaminya selama Bosch World Experience 2014

Amy Watkins

23, United States

Amy penuh dengan empati dan kecerdasan sosial. Beliau selalu melihat manusia di belakang seseorang dan kebenaran di sebalik cerita – dan sesiapa yang berjumpa dengan beliau dapat merasai hal itu.
Tidak hairanlah bahawa Terusan Panama adalah projek yang paling cemerlang bagi beliau dalam perjalanan ini. Di sini dunia masa kini dihubungkan dengan masa silamnya. Sudah sejak 100 tahun di Terusan Panama terdapat pusat pengangkutan dengan seluruh kesannya ke atas kehidupan manusia, persekitaran serta sejarah kehidupan keluarga mereka.

Hal yang merupakan pertanyaan bagi orang lain, Amy mendapatkan jawabannya di Yayasan Robert Bosch karena di sini ia mengetahui lebih banyak tentang latar belakang Bosch World Experience: Siapa itu Robert Bosch, apa tujuan yang ia miliki, dan bagaimana tujuan tersebut diwujudkan sekarang di dalam perusahaan?

Inilah yang paling menarik bagi Amy selama perjalanan:

Hal yang paling disukai Amy ketika bepergian adalah menemukan persamaan dan perbedaan di antara orang-orang di seluruh dunia. Karena itu, tidaklah mengherankan bahwa ia begitu akrab dengan seluruh tim Explorer dan menjalin persahabatan sejati dengan mereka. Saksikanlah momen-momen favorit Amy sepanjang perjalanan keliling dunia ini.

Mulakan filem
buttons.play_video
buttons.play_video

Best of Amy

Memang harus diakui: Ia datang terlambat. Namun ia datang dan tidak akan pergi. Pada pesta penutupan besar di Berlin, ia bahkan berdansa hingga dini hari. Jangan lewatkan momen terindah dari Explorer kita, Amy!

Mulakan filem

Blog kembara Amy

Sila baca tumblr Amy dan sila lihat apa yang telah dialaminya selama Bosch World Experience 2014

Luiz Júnior Fernandes

32, Brazil

Luiz bukan sahaja memberikan tangan kepada orang di hadapannya, beliau pun merangkum serta mendakap mesra orang berkenaan dengan kegembiraan yang jujur.
Karakteristik kegembiraan hidup ini juga tercermin dalam keterangan “Most Impressive Moments” miliknya. Ketibaan di pantai Panama di lautan Pasifik sudah membuat beliau terkagum-kagum, masa ini memuncak dengan memerhati ikan paus lagi. Ikan yang melompat-lompat di sekitar bot adalah saat peribadi pilihan beliau pada Bosch World Experience 2014.

Hal lain yang mengesankan baginya adalah terhadap kecepatan yang ia rasakan selama eBike Tour. Pada kecepatan hingga 30 mil per jam, dengan mudah ia menaklukkan bukit-bukit San Francisco dan meninggalkan di belakang para pebalap sepeda profesonal yang takjub melihatnya.

buttons.play_video

Inilah yang paling menarik bagi Luiz selama perjalanan:

Luiz sudah melanglang buana dan sudah mendaki gunung Kilimanjaro - gunung tertinggi di Afrika. Namun ia tidak pernah bermimpi bahwa ia akan berkesempatan keliling dunia dalam 16 hari. Kini petualangan yang tak terlupakan itu sudah berakhir, dan tentu saja Luiz ingin berbagi momen-momen yang paling mengesankan baginya.

Mulakan filem

Best of Luiz

Luiz: Selalu senang, berani, sporty, dan tampaknya cukup teruji di tengah hutan. Bersiaplah dan sambut dengan gembira cuplikan terbaik petualang dan Bosch Explorer kita, Luiz.

Mulakan filem
buttons.play_video

Blog kembara Luiz

Sila baca tumblr Luiz dan sila lihat apa yang telah dialaminya selama Bosch World Experience 2014

Roy van den Heuvel

24, Netherlands

Roy bukan sahaja sentiasa merenung dengan teliti, tetapi beliau pun ingin memahami segala-galanya. Minat beliau terhadap teknologi membuat mata beliau berkilauan dan membuat semua orang turut berghairah.

Jadi tidaklah mengejutkan bahwa ia memilih Palo Alto Research Centers sebagai destinasi paling mengesankan dalam Bosch World Experience 2014. Di sini, Roy memperoleh gambaran yang nyata tentang teknologi masa depan.

Mobil yang berjalan sendiri telah menjadi kenyataan di sini dan orang dapat heran sekaligus kagum melihat berbagai kendaraan yang saling berinteraksi tanpa memerlukan intervensi manusia.


Pengalaman saat menyalip menggunakan fitur pergantian jalur dalam lalu lintas jalan yang sebenarnya tanpa memegang roda kemudi sangat membuat Roy terkesan.

Inilah yang paling menarik bagi Roy selama perjalanan:

Silicon Valley dan Bay Area di San Francisco ditempatkan di peringkat teratas ketika Roy menyusun daftar tempat-tempat yang wajib dikunjungi. Akhirnya ia pun sempat melintasi jembatan Golden Gate naik sepeda listrik dan menjumpai mobil masa depan di Palo Alto di jantung Silicon Valley. Apakah momen-momen itu termasuk yang paling berkesan baginya selama perjalanan dapat Anda ketahui di sini.

Mulakan filem
buttons.play_video
buttons.play_video

Best of Roy

Sudah dipastikan: Dalam diri Roy, mengalir darah teknologi. Dan ia pun dapat menjadi sosok yang cocok sebagai robot. Apakah sifatnya yang selalu senang dapat menular? Lihat saja sendiri: Berikut adalah cuplikan terlucu dari Explorer kita, Roy

Mulakan filem

Blog kembara Roy

Sila baca tumblr Roy dan sila lihat apa yang telah dialaminya selama Bosch World Experience 2014

Yanru Xia

23, China

Pada pandangan pertama Yanru seolah-olah sedikit lebih tenang daripada ahli yang lain dalam pasukan itu, tetapi kesan ini keliru: di sebalik seorang wanita yang sederhana ini tersembunyi rasa humor besar yang membuat beliau tidak mudah diabaikan.
Tentu sahaja humor ini tercermin dalam huraian mengenai Most impressive moments beliau. Selain semua keseronokan yang telah dialami para Explorer dalam perjalanan mereka bersama selama 16 hari, pelancongan dengan eBike di San Francisco adalah sesuatu yang istimewa. 28 batu melalui bandar, juga melintasi Jambatan Golden Gate merupakan sebuah peristiwa yang tak terlupakan walaupun beliau sempat jatuh.

Kemampuan untuk menemukan momen istimewa yang dimiliki Yanru sebagai fotografer sangat terlihat selama perjalanan ini dalam foto-foto menarik yang ia pamerkan di blog miliknya.

buttons.play_video

Inilah yang paling menarik bagi Yanru selama perjalanan:

Salah satu perlengkapan Yanru yang tidak boleh ketinggalan ketika bepergian adalah kameranya. Ia selalu ingin mengabadikan setiap momen dalam hidupnya. Momen apa saja selama Bosch World Experience 2014 yang bukan saja diabadikan, tetapi juga merupakan yang paling berkesan bagi Yanru, dapat Anda ketahui dalam pesan videonya.

Mulakan filem

Best of Yanru

Ponsel Yanru hilang, namun ia menemukan teman baru dalam perjalanan ini. Apa saja hal menarik dari Yanru yang membuat tim kita terkesan selain bakat bahasanya, ketahui sekarang dalam video dengan momen terindah dari Explorer kita, Yanru.

Mulakan filem
buttons.play_video

Blog kembara Yanru

Sila baca tumblr Yanru dan sila lihat apa yang telah dialaminya selama Bosch World Experience 2014

Blogumentary

6 orang Bosch Explorer. 3 benua. 1 Blogumentary yang unik.

Blogumentary mengenai Bosch World Experience 2014 adalah laporan kembara multi media. Ia dipenuhi dengan kisah yang menarik dari pelbagai saluran media sosial serta tanggapan daripada rangkaian yang dikumpulkan oleh 6 orang Explorer pada setiap destinasi dalam mesyuarat editorial bersama. Sila membacanya dan membayangkan perjalanan berkenaan.

Klik untuk Blogumentary

Perhentian perjalanan

Dapatkan wawasan yang eksklusif ke dalam dunia Bosch.

Sama ada World Financial Center, Tower Bridge mahupun Terusan Panama – Bosch adalah bahagian daripada berbagai projek terkemuka di seluruh dunia. Adakah anda ingin tahu teknologi Bosch mana yang terdapat di belakang perhentian Bosch World Experience 2014? Mari melihat ke belakang tabir daripada berbagai tarikan dan Bosch Innovations yang menarik bersama Bosch Explorer.

Klik untuk melihat lebih lanjut

Satu tagar. Banyak informasi.

Find out more about the Bosch World Experience. Simply use the hashtag.

#ExperienceBosch

Bosch dalam rangkaian sosial

Kami adalah Bosch

Apa yang dimaksud dengan bekerja untuk Bosch.

Di Bosch, tidak ada perbedaan dalam hal kerjasama. Lebih daripada 280.000 karyawan bekerja sekuat tenaga setiap hari dan mengembangkan ide dan inovasi di seluruh dunia. Mari mengenali lebih lanjut beberapa orang dari mereka dengan mendengarkan apa yang dapat mereka kisahkan mengenai pekerjaan mereka yang menarik dan apa yang begitu mempesonakan pada projek mereka

Klik untuk mengetahui lebih lanjut